bielsko.info - świeże spojrzenie na miasto

REKLAMA - BILLBOARD WIADOMOSCI

Wiadomości

• 26 stycznia 2016
  • wyświetleń: 4459

Oświadczenie KOD-u ws. słów posła

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Pięta Stanisław" podaj

Komitetu Obrony Demokracji Podbeskidzie wydał oświadczenie w sprawie informacji rozpowszechnianych przez posła Stanisława Piętę. Przypominamy, że parlamentarzysta poinformował media incydencie, który miał się wydarzyć na sobotniej manifestacji KOD-u.

Manifestacja KOD-u w Bielsku-Białej - 23.01.2016
Manifestacja KOD-u w Bielsku-Białej - 23.01.2016 · fot. bielsko.info

Oświadczenie KOD Podbeskidzie

Manifestacja, która odbyła się dnia 23 stycznia 2016 roku na placu Bolesława Chrobrego, była manifestacją legalną, której przebieg został zgłoszony do właściwych organów władzy samorządowej. Organizatorzy zgromadzenia nie nawoływali oraz w żaden inny sposób nie nakłaniali uczestników do jakichkolwiek działań opartych na aktach przemocy.

Naczelną zasadą manifestacji organizowanych przez Komitet Obrony Demokracji Podbeskidzie jest bezwarunkowa zasada niestosowania przemocy. Sytuacja, którą relacjonuje poseł Pięta, nie była w żaden sposób inspirowana, zarówno pośrednio jak i bezpośrednio przez któregokolwiek z organizatorów. Sugerowanie jakoby członkowie i sympatycy Komitetu Obrony Demokracji Podbeskidzie mogli zachęcać uczestników manifestacji do podejmowania działań opartych na przemocy fizycznej, jest insynuacją.

Należy zauważyć, iż służby porządkowe zapewnione przez Organizatorów od razu zareagowały na tę sytuację i powiadomiły policję o rozgrywającym się konflikcie pomiędzy dwojgiem nieznanych nam osób znajdujących się w tym czasie na placu Bolesława Chrobrego. W wyniku interwencji służb porządkowych i funkcjonariuszy policji osoby zakłócające porządek manifestacji zostały zmuszone do opuszczenia terenu zgromadzenia. Żaden ze świadków zdarzenia nie potwierdza jednak aby w którymkolwiek momencie manifestacji doszło do czynu polegającym na naruszeniu nietykalności cielesnej osób znajdujących się na placu Bolesława Chrobrego.

Organizatorzy manifestacji KOD Podbeskidzie

ab / bielsko.info