Wiadomości

  • 8 października 2022
  • 23 października 2022
  • wyświetleń: 3345

[FOTO] Góralskie melodie z rockowym brzmieniem na scenie BCK

Ciągle niezwykle popularni, wciąż w znakomitej muzycznej formie. Zespół Zakopower powrócił do Bielska-Białej. W piątek, 21 października w Bielskim Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej mogliśmy usłyszeć znane hity, nie zabrakło także nowych piosenek.

Koncert Zakopower w Bielskim Centrum Kultury im. Marii Koterbskiej - 21.10.2022 · fot. Lucek Cykarski / Bielskie Centrum Kultury


Zespół Zakopower prowadzony przez Sebastiana Karpiela-Bułeckę bije rekordy popularności. Zakopower to folkowa „dusza” obleczona rockowym „ciałem”. Z jednej strony wierny korzeniom, z drugiej chętnie absorbujący współczesne muzyczne nurty i tradycyjne folkowe instrumentarium pięknie równoważący groźnym pomrukiem gitary, mocnym uderzeniem rockowej sekcji rytmicznej czy jazzowymi dęciakami.

Zespół ma tysiące wiernych fanów, dzięki którym regularnie grywa około 100 koncertów rocznie. Zespół zagrał na prestiżowych Europejskich Festiwalach: w OSTRAWIE, RUDOLSTAD, EUROCULTURED w MANCHESTERZE, w PETERSBURGU oraz na węgierskim SZIGET FESTIWAL.

Zakopower odwiedził podczas tras klubowych również: Indie (Mumbaj), Maroko, Włochy, Niemcy Chorwację, Belgię, Litwę, Białoruś, Ukrainę, Rosję, USA (Chicago, Nowy Jork, New Jersey), Kanadę (Toronto), Chiny (Szanghaj, Pekin, Lanzhou, Xining) . W 2010 roku dołożył do tego udział w Nigel Kennedy's Polish Weekend Londynie w prestiżowej sali Queen Elizabeth Hall Southbank Centre. Co zaowocowało trasą po wyspach w arenach O2 i HMV w Glasgow, Edynburgu, Birmingham, Londynie, Bristolu i Bournemouth!

Góralski trzon zespołu nie zarzucił pasji do muzyki ludowej, czym się zajmował na długo przed powstaniem Zakopower. W dalszym ciągu promują kulturę skalnego Podhala w kraju i na świecie, można ich było usłyszeć m.in. w barcelońskiej Sagrada Familia. Z projektem Głosy Gór odwiedzili ,czy słynne sceny Carnegie Hall w Nowym Jorku, Teatro Massimo w Palermo.

Zakopower zadebiutował na polskim rynku muzycznym płytą Music Hal wydaną w 2005 roku. znakomicie przyjętą przez publiczność (ZŁOTA PŁYTA) i zwycięstwo nieznanego wówczas nikomu Zakopower w Opolu oraz na Top Trendach w 2005. Druga płyta zespołu Na siedem (2007) rozeszła się w ogromnym jak na polskie warunki nakładzie ponad 600.000 egzemplarzy. Gościnnie zagrał, zafascynowany twórczością Zakopower - Nigel Kennedy. Za tę płytę Zakopower został uhonorowany nagrodą Fryderyk w kategorii Album roku Etno/Folk!kayax.pl



Skład zespołu:
  • Sebastian Karpiel Bułecka - głos, skrzypce, dudy podhalańskie, fujara słowacka,
  • Bartek Kudasik - głos, altówka, skrzypce;
  • Wojciech Topa - głos, skrzypce;
  • Józef Chyc - głos, basy podhalańskie;
  • Piotr Rychlec - instrumenty klawiszowe;
  • Bartosz Nazaruk - perkusja;
  • Kacper Stolarczyk - gitara elektryczna;
  • Michał Trąbski - gitara basowa
  • Dominik Trębski - trąbka, syntezator


Nagrody:
  • 2005 - Superpremiera - Opole Festiwal; Trendy - Sopot TopTrendy Festiwal
  • 2008 - Fryderyk, Album roku Etno/Folk; Superpremiera - Opole Festiwal
  • 2011 - Superpremiera - Opole Festiwal
  • 2012 - Bestseller Empiku dla Najlepiej sprzedającej się płyty w Polsce w 2011r.
  • 2012 - 3 nagrody Akademii Fonograficznej Fryderyk - Grupa Roku, Album roku Folk/Muzyka Świata, Piosenka roku - „Boso”; Super Jedynki (SuperArtysta dla S. Karpiela Bułecki, SuperPrzebój za utwór Boso) - Festiwal Opole


Dyskografia:
  • Music Hal (cd), 2005 - Złota Płyta
  • Na siedem (cd), 2008 - Złota Płyta
  • Koncertowo (dvd), 2009 - Złota Płyta
  • Boso (cd), 2011 Potrójna - Platynowa Płyta
  • Kolędowo (cd i dvd), 2013 - Złota Płyta
  • Drugie pół (cd), 2016 -Złota Płyta
  • Zakopower i Atom String Quartet (cd), 2017

mp / bielsko.info

źródło: www.bck.bielsko.pl

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu bielsko.info zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.