Praca Bielsko-Bia�a Praca Bielsko-Bia�a

bielsko.info - świeże spojrzenie na miasto

REKLAMA - BILLBOARD WIADOMOSCI

Wiadomości

  • 6 maja 2020
  • wyświetleń: 2748

Remont budynku Sądu Rejonowego rozpoczęty

Trwa remont i modernizacja budynku Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej przy ul. Słowackiego 15. Prace w obiekcie, w którym ostatnio mieściło się IV Liceum Ogólnokształcące im Komisji Edukacji Narodowej, zakończą się za 36 miesięcy.

Remont budynku Sądu Rejonowego rozpoczęty
Remont budynku Sądu Rejonowego rozpoczęty · fot. UM Bielsko-Biała


Wcześniej urodzeni pamiętają ten budynek jako siedzibę Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej; w latach 90. XX w. przejęło go w użytkowanie IV LO. Po przeprowadzce szkoły w 2014 r. na ul. Michałowicza budynek stał pusty.

31 marca br. nastąpiło protokolarne przekazanie placu budowy wykonawcy zadania, którym jest firma ARCO System Sp. z o.o. z Oświęcimia. Wykonawca zobowiązany jest do zakończenia prac w terminie nie dłuższym niż 36 miesięcy. W wyremontowanym budynku będą pracować wydziały Sądu Rejonowego. Zakres prowadzonych w tym okazałym gmachu prac obejmuje roboty budowlane związane z przebudową i rozbudową budynku dla potrzeb Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej wraz z pełną infrastrukturą techniczną, wyposażeniem meblowym i zagospodarowaniem terenu wokół budynku. Wartość podpisanej umowy opiewa na 53.799.954,41 zł brutto. Inwestycja finansowana jest ze środków inwestycyjnych otrzymanych z Ministerstwa Sprawiedliwości.

W dokumentacji projektowej czytamy: Budynek istniejący posiada pełne podpiwniczenie oraz trzy kondygnacje nadziemne. Po przebudowie zyska dodatkową kondygnację w poddaszu. Powierzchnia netto wyniesie 4.728,54 m2 w tym powierzchnia podstawowa 3.549,50 m2. Część dobudowana będzie miała trzy kondygnacje nadziemne użytkowe, jedną kondygnację nadziemną techniczną oraz pełne podpiwniczenie. Powierzchnia netto wyniesie 1.655,79 m2, w tym powierzchnia podstawowa1.621,41 m2. Łączna powierzchnia netto budynku istniejącego i projektowanego wyniesie 6.384,33 m2.

W ramach inwestycji przewiduje się przebudowę przyłącza teletechnicznego oraz wykonanie nowych przyłączy światłowodowego, wodociągowego, kanalizacji sanitarnej i deszczowej. Przed rozpoczęciem inwestycji niezbędna jest wycinka drzew, które kolidują z projektem zagospodarowania terenu. Na etapie przygotowywania postępowania uzyskano decyzję na wycinkę wskazanych drzew. W ramach zagospodarowania terenu powstanie podjazd dla pojazdów konwojów, chodniki i podejścia do budynku od strony ul. Słowackiego, mury oporowe, stanowisko dla agregatu prądotwórczego, dziedziniec. Wokół budynku zaplanowano opaskę żwirową, pas zieleni i ogrodzenie od strony ul. Słowackiego.

mp / bielsko.info, źródło: UM Bielsko-Biała

REKLAMA - BANER POD ARTYKUŁEM

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu bielsko.info zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.